Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Freshwater > Freshwater & Brackish - General Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 05-22-2012, 09:23 PM   #1
Aquarium Advice Regular
 
Bayo's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, Canada
Posts: 74
Question Changing substrate in a cycled tank

Hi guys,

I'm planning on changing the substrate of my tanks. I just want to change the gravel substrate for a different color. I'm sticking to gravel. What would be the best way to do it? if I replace all the substrate, I think the tank will loose a lot of beneficial bacteria as well, correct?

What do you suggest?

Thanks
__________________

__________________
Fluval Edge 6gal, planted, 3 platies, 3 neon tetras, 1 cory panda.
Bayo is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 10:47 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Cichlid Kid's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Lewistown,Pa
Posts: 1,338
Yes i agree. If you swap substrate it will probably cause a mini cycle. As long as you already have proper filtration that is already established then just do your pwc's more aggressively and test daily
__________________
Cichlid Kid is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
changing, cycle, cycled, led, substrate, tan, tank

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 06:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.