Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Sick Fish or Coral
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-25-2013, 08:23 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Marine ich in reef

Hey guys anyone got any idea on how to treat marine ich in a reef tank I'm looking after my friends clown fish for a month and a half and it's now got ich I think it may be from my damsel harassing it I'm getting rid of it anyway
__________________

__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 10:22 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
There are 2 effective ways to treat ich, both of which will require a QT tank. You will need to remove all the fish and put then in QT, and then treat then with a copper based medicine, or the other way is by hypo salinity. In order to completely eradicate it, your DT must be fallow for around 8 weeks, so all the ich will die off due to no host...
__________________

__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:07 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Thanks guys I don't have a QT tank and if I was to set one up would I be able to use the ceramic rings or bio foam out of my normal tank to instantly cycle the tank? I have corals so any filter media that comes out will stay out cos I don't want copper to kill my corals
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:20 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Quote:
Originally Posted by Darylb View Post
Thanks guys I don't have a QT tank and if I was to set one up would I be able to use the ceramic rings or bio foam out of my normal tank to instantly cycle the tank? I have corals so any filter media that comes out will stay out cos I don't want copper to kill my corals
Yes, but keep in mind if you treat with copper to discard after using, as it will leech into your DT when/if put back...
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:23 AM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Yea ill probably keep it all out just need to buy a tank now haha
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:29 AM   #7
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Pretty sure petco is doing $1/gallon now... Good time to get one lol good luck Daryl!
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 02:50 AM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
No petco in Australia
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 08:29 AM   #9
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Quote:
Originally Posted by Darylb View Post
No petco in Australia
Craigslist lol??
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 08:31 AM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
I got gumtree but everyone wants 100 for like a 20 gal tank :/
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 08:37 AM   #11
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Quote:
Originally Posted by Darylb View Post
I got gumtree but everyone wants 100 for like a 20 gal tank :/
How bout just getting a Tupperware container? I used 2 30 gallon containers when I moved my tank...
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 08:59 AM   #12
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
How would I cycle it tho
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:13 AM   #13
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Same way you would have cycled a normal tank...
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:18 AM   #14
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Can you do it without live rock and sand?
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:20 AM   #15
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Quote:
Originally Posted by Darylb View Post
Can you do it without live rock and sand?
QT's typically don't have any rock or sand... Maybe a piece of PVC or 2 for hiding spots for the fish
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:34 AM   #16
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Do you need any lighting for it or would none be best also do you have to QT corals?
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 09:44 AM   #17
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
I don't believe you need to QT corals, as ich will host fish only, plus if you are actually treating with hypo or copper this will kill the corals anyways. You can use lighting, yes.
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 10:57 AM   #18
Aquarium Advice Addict
 
Darylb's Avatar


 
Join Date: Mar 2013
Location: western australia
Posts: 2,339
Okay thanks your idea will probably work I need to find a big container for now I think the ich may have started on the clown because of my damsel he is a nasty bugger
__________________
Darylb is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 11:19 AM   #19
Aquarium Advice Addict
 
Flaxon-Waxon's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NH
Posts: 2,788
Do you have any pics? I'd hate to see you do all this if it's not even Ich... I had an ich panic once and it wasn't even ich lol.
__________________
Flaxon-Waxon is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 01:09 PM   #20
Aquarium Advice Addict
 
TheTodd's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Palm Springs, CA
Posts: 3,111
I've heard of people doing it in a 5 gallon bucket with a small power head. Not sure if I would go that way unless I had to, because you can not observe the fish as well. A big tupperware container could work i guess. its just got to be pretty bug. You do not need light. I normally keep the lights off and just go with the natural light in the room. For cycling, if you do not have anything from the DT you just need to watch parameters closely and be ready for water changes. Some people will keep a piece of sponge, or even a little filter, in their DT or sump and put that in QT when needed. That will contain some bacteria and help with nitrates.
__________________

__________________
TheTodd is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 12:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.